Sunday, August 20, 2017

Oscars gate 19

Oslo museum, fotograf: Ukjent (ca 1895)

Denne villaen ble oppført som tomannsbolig i 1860, på hjørnet av Oscars gate og Hegdehaugsveien.  I likhet med mange av husene i Homansbyen var arkitekten senere stadkonduktør Georg Bull. Som byggherrer står oppført brødrene Homan. 

Fasaden var utført i gotisk stil. I annen etasje og loftsetasjen var vinduene utstyrt med spissbuer. I fasaden mot Oscars gate var de to bygningsdelene dessuten bundet i et polygonalt karnapp, hvor de tre sidene ble avsluttet med rette gavler kronet med små kors. Det samme mønsteret var gjentatt i gavlene i husets hoveddel, både mot Oscars gate og Hegdehaugsveien. Fasaden mot Hegdehaugsveien ble utvidet og påbygget med et lite tårn mot slutten av 1800-tallet, noe som ga et litt klønete uttrykk, med forskjøvet vindusrekke. Første etasje ble samtidig konvertert til forretningsbruk.

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1900 ant.) 

Oscars gate 19 ble revet i 1935 og erstattet med en funkisgård. Den samme skjebnen tilfalt nabohuset, Hegdehaugsveien 35, i 1960. Den ble oppført i 1870 for Olaus Syvertsen og var lenge kjent som apotekergården. Apoteket Hygiea befinner seg ennå i en villa fra Homansbyen med adressen Hegdehaugsveien 35. Denne het tidligere Josefines gate 21 og ligger et kvartal opp, på hjørnet av Underhaugsveien.

Hegdehaugsveien 35: Oslo Museum, fotograf: Anders Beer Wilse (1904)

No comments:

Post a Comment