Sunday, August 6, 2017

Nedre Slottsgate 1/Christiania Rådhus

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1890-1900)

Byens første rådhus slik den fremstår i dag er resultat av restaureringsarbeid utført i 1916. Dette ble gjennomført av arkitekten Lars Backer, og gir oss i dag et omtrentlig bilde på hvordan gården opprinnelig så ut. 

Rådhuset sto klar til innflytting først i 1641, til tross for at prosjekteringen hadde begynt allerede i 1625 og kongen purret i 1632. Til sammen forærte kongen 1,000 riksdaler til prosjektet. Gården hadde opprinnelig trappegavler og et høyt trappetårn mot gårdsplassen, kronet med kuppel og spir. Vinduene hadde opprinnelig kurvhanksbuer og under vinduene i annen etasje gikk en gurtgesims. Det var til sammen tre trappegavler: mot torvet, mot Rådhusgata og mot Nedre Slottsgate. Mot sistnevnte ble det tilbygget en liten fløy som inneholdt bytingstuen. Fasaden var opprinnelig i udekket tegl men er nå slemmet. I kjelleren er krysshvelvet ennå bevart. I denne har det vært både vinstue og fangehull.

  Den svenske beleiringen i 1716 betydde begynnelsen på slutten for rådhuset. Istandsettelsen endte med et stusselig valmtak og i 1733 ble rådhusfunksjonen flyttet til Rådhusgata 7. Det gamle rådhuset ble først tiltenkt rollen som tukthus men dette ble snart oppgitt og huset ble solgt. Nedre Slottsgate 1 ble privat bolig i 1739. Diverse eiere har kommet og gått. Høyesterett holdt til her mellom 1815 til 1846. Kallenavnet Tekniken kommer av Den Tekniske Forening som hadde møtelokaler her en stund. Etter 1940 ble den overtatt av kommunen. Huset ble skadet ved brann i 1996. Anledningen ble dermed brukt til å gjenskape det gamle restaurantinteriøret fra 1926. Teatermuséet holder til i annen etasje. 

Rådhuset lå opprinnelig vegg i vegg med en gård som gikk under navnet det gamle skolehus. Denne var oppført i hel mur med trappegavler i hver ende og var motstykket til Anatomigården på motsatt side av torvet. Dagens tomtegrense ble skapt etter 1739 da general Rømelings enke flyttet eiendommen åtte alen inn på torget.  

No comments:

Post a Comment