Saturday, August 19, 2017

Rådhusgata 17

Oslo Museum (antakelig 1930-tallet) - Til venstre skimtes en flik av den tapte fasaden Kongens gate 9, som også hadde fasade mot Nedre Slottsgate. Branngavlen i bakgrunnen tilhører Kongens gate 9.

Denne hjørnegården ble opprinnelig oppført i laftet tømmer i to etasjer, med langvegg mot Nedre Slottsgate og gavlen mot Rådhusgata. Mot Rådhusgata lå også det som later til å ha vært en sidebygning, med yttervegg i mur. Forholdene var dermed akkurat det motsatte av det vanlige, med side- eller bakbygning i tømmer og hovedbygning i mur. 

Selv om huset var i tømmer ble ikke den opprinnelige fasaden erstattet med en ny yttermur før i 1738. Dette var muligens fordi fasaden hadde en rik utsmykning. Bjelkehodene mellom etasjene var malt med skjellmønster mens vinduene hadde omramninger i bruskbarokk; med gul, svart og hvit maling. Fasaden ble dessuten delvis forblendet med halvsteins mur i 1650, og bordkledd i den øverste etasjen med en maling som imiterte rød og gul tegl med hvite fuger. Innvendig var det veggdekorasjoner, og enkelte av disse er tatt vare på i Norsk Folkemuseum. Huset imiterte tidens bindingsverkshus, med bratt tak og en utkragende annen etasje. Verken av disse trekkene er vanlig for tømmerhus. Gården ble revet i 1938 og erstattet med et moderne forretningsbygg i funkis-stil.  

Arendals Forsikringsselskab ble stiftet i 1860 som Arendals Søforsikringsselskab. På den tiden var Arendal blant landets største og rikeste sjøfartsbyer, med 400 registrerte skip. Selskapet opprettet avdelingskontor i Rådhusgata 17 i 1928. Selskapet opphørte til slutt i 1990. 

Rekonstruksjonstegning, publisert i Niels Petter Thuesens Kongens Nye By: Christiania 1624-1648, Pax Forlag, 1998.

No comments:

Post a Comment