Saturday, August 19, 2017

Prinsens gate 22/Bragegården

Norsk Teknisk Museum - Fotograf: Severin Worm-Petersen (ca 1890-1910). Legg merke til den hengende frontonen over inngangspartiet. Hjørnet mot Nedre Slottsgate er også betydelig ombygget.

Prinsens gate 22 ble tegnet av Henrik Nissen i 1894, og har fått navnet Bragegården etter Interesseselskabet Brage & Sigyn.  Nybygget betydde ikke slutten på områdets håndverkertradisjoner helt ennå, i femte etasje ble det nemlig innredet til skredderverksted. 

I 1955 ble det påbygget en tilbaketrukket etasje og gelenderet  i smijern med skriften Brage er fjernet. Fasadeoppdelingen var litt utradisjonell; første etasje hadde en forblending i glattpolert granitt, mens kvaderpussen i annen etasje er ruere og har et tyngre uttrykk, den samme pussen dukker dessuten opp igjen i femte etasje. Forblendingen i forretningsetasjen er for det mest intakt bortsett fra i fasaden mot Nedre Slottsgate. Særlig hjørnepartiet er endret og inngangen rykket tilbake (det har siden blitt foretatt en restaurering til det opprinnelige uttrykket). Langs Prinsens gate er i tillegg hovedinngangen endret og en hengende fronton har blitt fjernet. 

Apoteket Elgen ble etablert i 1926 og ble nedlagt i 1990. Restaurering av interiøret ble gjennomført i 2008 i samarbeid med Byantikvaren. 

Oslo Museum - Fotograf: Ukjent (ca 1894). Prinsens gate 22-24 ble kjøpt av Interessentselskabet Brage & Sigyn på 1890-tallet.

No comments:

Post a Comment