Sunday, August 20, 2017

Prinsens gate 20/Mariboegården

Oslo Museum, Fotograf: Ukjent (ca 1895)

Denne gården ble oppført i 1810 for Ludvig Mariboe og anses for å være byens aller første i empirestil. Mariboe var en av byens fremste handelsmenn og bemerket seg senere både som publisist og politiker. Gårdens arkitekt var antakeligvis en nær venn av Mariboe, ingeniøroffiser Benoni Aubert. Begge var opprinnelige fra Danmark, mens Auberts far var adelsmann født i Frankrike. Aubert var med på å ta initiativet til Den offentlige Tegneskole hvor han underviste i arkitektur. Han var også med på å utarbeide den første bygningsloven for Christiania og var ansvarlig for å kartlegge store deler av Norges innland.

Da gården ble oppført fantes det kun en tidligere bygning i tre etasjer i hele byen og denne var i bindingsverk. Mariboegården satt en ny standard og innledet en æra med fasader i mur og puss. Første etasje er kvaderpusset etter renessansemodell og fungerer som sokkeletasje, de øvrige etasjene er glattpusset. To hovedakser er fremhevet: mot Kongens gate med risalitt og frontispis; mot Prinsens gate med pilastre, og klassisk innramning med tempelgavl over det ene vinduet.

Mariboe gikk konkurs i 1817 og gården ble tatt over av staten i 1819-1820. Den ble deretter brukt av det nyoppstartede universitet til auditorier og studenthybler fra 1829 til 1852. Universitetet hadde også sin samling av nordiske antikviteter i gården. Etter at universitetet flyttet ut ble gården benyttet av Nasjonalgalleriet og senere av Revisjonsdepartementet. Gården ble revet i 1917 til fordel for Telegrafbygningen, oppført 1924.

No comments:

Post a Comment