Saturday, August 19, 2017

Rådhusgata 8/Victoria hotell

Oslo Museum, fotograf: tannlege Jensen (1898)

Denne gården var unntaket på regelen om at de fineste bygårdene i Rådhusgata befant seg på solsiden. Opprinnelig ville tomten hatt fri utsikt mot havnen, men dette var ikke lenger tilfellet i 1764, da kanselliråd Mogens Larsen Monsen oppførte sitt palé. Hva som befant seg her tidligere er ikke helt sikkert, men det har blitt funnet bygningsrester som kan ha vært fra Christian IVs tid. 

Fasaden var utført i to etasjer bortsett fra et overdimensjonert karnapp mot Dronningens gate med tempelgavl. Mot Rådhusgata var fasaden symmetrisk med blikkfanget i inngangsportalen utsmykket med en brukken fronton. Det var ingen siderisalitter men kvaderstriper ble likevel brukt for å gi fasaden ekstra ramme.  

På begynnelsen av 1800-tallet ble gården tatt over av Haagen Mathiesen. Det var først i 1855 at Petter Persen tok over og åpnet Victoria hotell. Denne ble etter hvert meget populær med utenlandske og særlig engelske turister. I 1888 ble hotellet kåret til Europas beste av det engelske tidsskriftet St. Stephen’s Rewiews. Driften fortsatte lenger bak i kvartalet etter 1917 da den opprinnelige bygningen brant ned. Mot Rådhusgata ble det anlagt hage på branntomten. Victoria hotell måtte likevel stenge i 1930 og resten av de senere bygningene ble også revet. 

I 1938-39 ble det oppført et syv-etasjers kontorbygg på hotellets tidligere eiendommer og den gamle hagen ble parkeringsplass. Denne bygningen har riktignok også gått over i historien. Den ble erstattet med Norges Banks hovedsete, fullført i 1987.

No comments:

Post a Comment