Sunday, August 6, 2017

Tollbugata 2/Børsen

Oslo Museum, fotograf: Tannlege Jensen (1896)

Christiania børs ble opprettet som den første i landet i 1819 og holdt opprinnelig til i Treschowgården. Dette var likevel kun en midlertidig løsning og planer for egen børsbygning ble snart lansert. I 1822 ble det søkt om å få bygge tvers over gaten fra Treschowgården, i Grønningen, byens eneste offentlige park. 

Christian Grosch ble gjort oppmerksom på byggeplanene mens han ennå fullførte sine studier i København. I 1823 sendte han dermed sine første fasadeforslag til børskomitéen. Han forklarte tankegangen bak konseptet i følgende ordelag: Børsbygningen skulle ”vise bestemthet, rolighet og fasthet for å karakterisere den som et handlingssted for handlende.”

Han valgte derfor en enkel fasade i klassisk stil. Inngangspartiet var utstyrt med en tempelgavl som hvilte på greske doriske søyler plassert mellom anter. Børskomitéen valgte å godkjenne forslaget til Grosch men ba samtidig om at inngangspartiet skulle utvides til fire søyler, slik at bredden samsvarte med børssalen. Bygningen ble oppført mellom 1826 og 1828.

I 1909 til 1910 ble børsen utvidet betraktelig etter tegninger av arkitekten Carl Michalsen. Dette tilførte to sidefløyer og en tverrfløy til det opprinnelige prosjektet. I Michalsen nye sørfront ble seks søyler introdusert og antene sløyfet. Søylene er også kannelerte. Dorisk frise er ikke utført i verken av tempelfrontene. Begge tempelgavlene er utstyrt med ur men er ellers usmykkete bortsett fra gesimslinjer. Den opprinnelige sørfronten hadde ingen tempelfront, men isteden en risalitt kronet med tempelgavl direkte på vegglivet. Bygninger er tekket med valmtak. 

Oslo Museum, fotograf: ukjent (ca 1870)


No comments:

Post a Comment