Sunday, August 20, 2017

Oscars gate 21

Oslo Museum, fotograf: Olaf Martin Peder Væring (ca 1880)

I det nordvestre hjørnet av Oscars gate og Hegdehaugsveien lå tidligere en villa oppført som del av brødrene Homans satsing i området. Huset ble oppført i 1859 etter tegninger av arkitekt Georg Bull. 

Stilen er blitt beskrevet som bysantinsk. Fasaden mot Oscars gate var symmetrisk, med fremhevet midtakse toppet med en gavl, utformet på lik linje som tverrveggene. Midtgavlen var dessuten kronet med en statue. Vinduene var rundbuete og sammenhengende i midtaksen. Ved et tidspunkt ser inngangspartiet ut til å ha skiftet plass. Det eldste bildene viser et inngangsparti omkranset med eføy og plassert i midtaksen. I senere bilder er partiet skiftet ut med tre vinduer. I loftsetasjen har vinduene også gått fra to til en. Huset ble revet tidlig på 1960-tallet.

Oslo Museum, fotograf: Truls Teigen (1961)

I husrekken opp mot Josefines gate lå ikke flere villaer, men isteden to leiegårder. Hegdehaugsveien 34 ble oppført i 1895 etter tegninger av arkitekten Ove Ekman. Oppdraget ble utført på vegne av kjøpmann Olaus Syvertsen. Hjørnegården, Josefines gate 22, var eldre og ble tilføyet Ekmans nybygg. Begge gårdene er revet men synlige i bildene under.

Villaer utført etter tegninger av Georg Bull ble oppført i alle fire hjørner av krysset Hegdehaugsveien/Oscars gate. Samtlige av disse er revet. Hegdehaugsveien 32 forsvant allerede på 1800-tallet. Om informasjon om de to resterende, Hegdehaugsveien 31-33 og Oscars gate 19.

Josefines gate 22 - Oslo Museum, fotograf: ukjent (1880-1890 ant.)




No comments:

Post a Comment