Saturday, August 19, 2017

Rådhusgata 13/Stiftsgården

Oslo Museum, fotograf: Olaf Martin Peder Væring (1890 ant.)

Stiftsgården ble til ved en ombygging utført i 1757 av trelasthandler Morten Leuch. I 1781 ble den kjøpt av staten til bruk for Overhofsretten, og i 1797 ble den overført Stiftsoverretten. Det er dette som er bakgrunnen for navnet Stiftsgården. Senere har den blitt brukt som stattholderbolig og statsministerbolig. Overhofsretten utvidet tomten i 1792 ved å legge til hjørnetomten i Kongens gate 6

Den opprinnelige bygningen var i to etasjer, og ble ødelagt i en brann i 1694, Antakelig ble yttermuren beholdt og kun den indre strukturen nybygget. Den opprinnelige yttermuren ble også beholdt ved Morten Leuchs ombygning. Tross yttermuren var det meste av strukturen i bindingsverk. Leuch endret fasaden ved å introdusere en klassisk inngangsportal med buet fronton. Denne var i tre og kan ennå sees i Norsk Folkemuseum. Rokokkosalen er også bevart på Bygdøy.  

Før 1694 var Fredrik Grüner oppført som eier. Han hadde da overtatt som myntmester etter sin far, Peter Grüner, hvis navn ennå står oppført på fasaden til Rådhusgata 11. Slutt som statsministerbolig ble det i 1896 da staten solgte huset til Christian Mathiesen. I tiden som fulgte fungerte gården blant annet som lager for Mathiesens bananimportvirksomhet. Hele fasaderekken ble revet i forbindelse med oppføringen av Sjøfartsbygningen (1914-1915), tegnet av Ingvar Hjorth.  


No comments:

Post a Comment