Saturday, August 19, 2017

Rådhusgata 28/Røverborgen

Oslo Museum - Fotograf: Tannlege Jensen (1898). I dette bildet er første etasje innredet til Strøms Restaurant og Esther avholdscafé.

Denne gården ble oppført rundt 1870 på vegne av en engelskmann ved navn Wilmoth. Fasaden var utstyrt med balkonger i smijern og et borglignende tårn i hjørnet. Kallenavnet Borgen, eller Røverborgen stammer riktignok fra den eldre bygningen på denne tomten. 

Det var et hus i bindingsverk på to etasjer som trolig ble oppført tidlig på 1700-tallet. Det er flere trekk som tydet på denne sene datoen, blant annet svalgangene i gårdsplassen og det store antall med vinduer mot gaten. Det er ikke kjent hva som skjedde med den opprinnelige gården fra 1600-tallet men det er mulig dette var en tømmerbygning som ble revet. Den første kjente eieren er Peder Collet, mens gården var i 1750 eiet av borgermester Christian Henrich Støedt. Gården ble kalt Røverborgen på grunn av studentene som bodde her, deriblant Henrik Wergeland og Henrik Ibsen. 

Bilder tyder på at det var et fotoatelier i gården som Wilmoth fikk oppført. Den Lammerske frimenighet hadde også sine lokaler her til 1881. I 1882 ble denne menigheten innlemmet som del av Kristiania Frie Missionsforening og Menighet. Innehaveren av Røverborgen på denne tiden het Sigurd Hansen. Gården ble helt ombygget i 1916 i nordisk nybarokk stil etter tegninger av Einar Engelstad. Det er uvisst hva jernankeret med årstallet 1666 på den nye fasaden refererer til. 

No comments:

Post a Comment