Sunday, August 20, 2017

Øvre Slottsgate 7

Norsk Teknisk Museum - Fotograf: Severing Worm Petersen (ca 1900-1910). Legg merke til utformingen av første etasje og detaljer rundt prydgavlen og over hjørnekarnappet.

Øvre Slottsgate 7 ble tegnet av Ivar Cock i 1897 på vegne av advokat C. Pedersen. Cock tegnet flere forretningsgårder i kvadraturen, blant annet Øvre Slottsgate 8 og 11, Nedre Slottsgate 9, Tollbugata 30, Skippergata 19, Kirkegata 32 (ombygning) og Kirkegata 8 (revet).

Fasaden er i rød tegl med dekor i klebersten og hjørnet markeres med en prydgavl. Gården har store vindusflater, unntagen i femte etasje hvor disse er noe reduserte. Det finnes likevel en differensiering mellom første etasje og de tre øvrige. I første etasje sitter vinduene mellom pilarer kledd i klebersten eller granitt mens annen til fjerde etasje har pilarer forblendet i tegl, ispedd med dekor i klebersten. Første etasje ble opprinnelig brukt til forretningslokaler mens de øvrige etasjene var tiltenkt kontorer. I femte etasje var det sannsynligvis innredet til leiligheter. Bygget er en jernkonstruksjon og gården var alltid utstyrt med heis og maskinrom.

Fasaden er forholdsvis godt bevart. De gamle tresprossene i vinduene er blant annet ennå på plass, et trekk som fleste andre samtidige forretningsgårder i sentrum har mistet ved utskiftninger. Prydgavlen er noe forenklet og det mangler to urner på toppen av karnappet, men endringene er ellers små. I sammenligning med byggemeldingstegningen fra 1897 virker brystningsfeltene i tredje og fjerde etasje litt tomme, men gamle bilder gir ingen indikasjon på at denne dekoren noensinne ble utført. Taket har fått en ny tekking i tegl, men det er uvisst hvor mye dekor som gikk tapt i den forbindelse. Skal vi tro fasadetegningen hadde gården opprinnelig takarker med omramninger, men det er lite som tyder på dette i Worm Petersens bilde. Mønet var trolig dekorert med et jerngitter.

Gården har likevel vært utsatt for større utskiftninger i første etasje. Bortsett fra rundt inngangen til portrommet er det nesten ingenting igjen av den gamle forblendingen i klebersten (eventuelt iddefjordsgranitt), som nå stort sett er dekket i aluminium. Rundt hjørnepartiet er pilarene oppført i tegl, og erstatter de gamle pilarene som tidligere var avhugget.

Gården driftes av et aksjeselskap ved samme navn. AS Øvre Slottsgate 7 ble stiftet i 1912, og er tilknyttet selskapene Naisal og Savabini Teknisk.

No comments:

Post a Comment