Sunday, August 6, 2017

Ullevålsveien 11

Oslo Museum, fotograf: Ukjent (ca. 1900), finn.no gatebilder

Denne hjørnegården, på hjørnet av Wessels gate, ble oppført i 1889 etter tegninger av Christian Reuter. Den erstattet i sin tid en tidligere boliggård fra 1866 og tomten har sannsynligvis vært bebygget også før den tid. Byggherren i 1889 var handelsmann Johan Christensen.

Gården er utført i tre etasjer i pusset tegl, og er således en ganske standardfasade. Vinduenes fordakninger er allikevel sirlig dekortert noe utover det vanlige, og i den øverste etasjen heller dekoren under vinduene i retning barokk. 

Et par endringer har likevel funnet sted. Hjørnepartiet har mistet kvaderkjedene som utgjorde dennes ramme. Vinduer tilpasset forretningsdrift ser ut til å vært del av den opprinnelige planen, men ikke i mesteparten av fasaden mot Wessels gate. Første etasje er uansett modernisert i sin helhet og murpussen samt gesimsbåndet mellom etasjen og den over er blitt feid vekk. Mot Ullevålsveien var det opprinnelig en rund fronton, plassert over gesimsbåndet som en frontispis. Bildet over avslører at det var tidligere et bakeri i gården: Møllhausen bakeriutsalg og konditori.

No comments:

Post a Comment