Sunday, August 20, 2017

Parkveien 61

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1918)

Parkveien 61 var opprinnelig en leiegård, oppført i 1896, etter tegninger av Ove Ekman. Fra og med 1918 lå gården vegg i vegg med Handelsbygningen i Henrik Ibsens gate. Gården hadde fire etasjer pluss loftsetasje. Eldre bilder viser to separate inngangspartier. 

Kvaderinndeling var brukt i nederste etasje hvor blokkene var formet som arkivolter over de rundbuete vindusåpningene. Disse hvilte på en gesimslinje som ble brutt av åpningene. Resten av fasaden var i tegl og stukk. Fjerde etasje hadde noe mindre dekor enn etasjene under og skillet var synlig markert med en gesimslinje. Det horisontale preget var myket opp med to akser i hver ende av fasaden. De ytterste aksene hadde inngangspartiene, som var kronet med brukne frontoner. Vinduene oppover fasaden fulgte et lignende system med avtagende dekor, men var bredere enn i midtfaget. Aksene som lå inntil de ytterste hadde den rikeste dekoren, med balkonger og dører flankert med halvsøyler. Disse partiene var dessuten svakt fremskutt med rustiserte lisener.        

Rivemeldingen er datert til 1968, og var øyensynlig forårsaket av sprekkskader og urovekkende tegn på synkning og glidning. Bakgårdsfløyen hadde blitt forskjøvet såpass mye at den øverste delen var revet fra hovedbygningen. Bygningskontrollen vurderte riveplikt, men dette ble ikke nødvending da gårdseierne, Kaare & Bakke, ikke motsatte seg rivning. Nytt fundament ble vurdert for dyrt å pålegge gårdseier, og alle leiekontrakter ble sagt opp med øyeblikkelig virkning.  

Det nåværende bygget, forblendet med tegl, ble oppført på midten av 1980-tallet. Bygget ble totalrehabilitert mellom 2009 og 2010 i forbindelse med konverteringen til hovedkontoret for Terra gruppen. Glass ble introdusert i de lavere etasjene for å øke ”samspill mellom ute og inne.” Rehabiliteringen ble gjennomført av M.A.P. Arkitekter. Dagens Parkveien 61 er sammenslått med den tidligere adressen Cort Adelers gate 6.

1 comment: