Sunday, August 6, 2017

Trondheimsveien 1-3-5/Aker Sparebank og Aker Herredshus

Oslo Museum - fotograf: Fritz Albrecht Grevelius Holland (1938). Det første herredshuset står nærmest gavlhuset.

Inntil 1858 var Akerselva grensen mellom byen og Aker herred. Det var derfor på den andre siden av elven at det første herredshuset ble oppført i 1853. Den nyopprettede kommunen hadde ikke midler til å bygge eget hus og man endte dermed som leietager hos Aker Sparebank. Sparebanken utvidet sine lokaler med to nye bygg i henholdsvis 1883 og 1902. Samarbeidet mellom banken og kommunen fungerte tydeligvis godt, for i begge omganger sørget banken for at kommunen også dro nytte av disse utvidelsene. 

Etter 1859 ble herredshuset liggende innenfor Christianias grenser, men man valgte ikke å flytte av den grunn. Den siste utbyggingen kom så sent som under krigen, i årene 1941-42, da første del av Aker rådhus ble oppført. Det opprinnelige herredshuset ble da revet og det var egentlig meningen at hele kvartalet skulle fornyes. Isteden opphørte Aker som selvstendig kommune og ble innlemmet i Oslo i 1948.

Oslo Museum - fotograf: Esther Langberg (ca 1940). Fasaden til venstre ble oppført i 1883 etter tegninger av Jacob Nordan.

Nybygget fra 1883 er blitt påbygget en etasje men er ellers uendret i fasaden. Noe som gjør denne interessant er likheten til den tapte fasaden i Tollbugata 12A, oppført for Nydalen Compagnie. Begge ble tegnet av Jacob Nordan.

Oslo Museum - fotograf: Esther Langberg (ca 1940). Fasaden som ble oppført i 1902 har mistet obeliskene i takpartiet.

Det senere bygget fra 1902 er vendt mot elven og har en fasade i grefsensyenitt, en bergart som kun er å finne i det tidligere Aker kommune, og som antakelig var et symbolsk valg i sin tid. Også her er fasaden i relativt god behold, men dekoren i takpartiet, de små obeliskene, har gått tapt. Den gamle banksalen med søyler i første etasje er derimot bevart. 

Bygningene har adresse til Trondheimsveien, en hovedåre som har sin opprinnelse etter 1827, da Nybrua ble oppført. Etter 1857, da gaten ble opparbeidet opp til krysset med Lakkegata, avløste Trondheimsveien Lakkegata som innfartsvei til byen fra nordøst.  

No comments:

Post a Comment