Saturday, August 19, 2017

Rådhusgata 15/Pipergården

Oslo Museum, fotograf: Narve Skarpmoen (1890 ant.)

Dette var Christianias høyeste bygning fra 1765 til 1810. I 15 år var den to etasjer høyere enn noen annen gård i byen. Byggherren var borgermester Johan Piper. Den ble redusert fra fire til tre etasjer i 1780 og ble revet på slutten av 1800-tallet.

Pipergården var oppført i bindingsverk, bortsett fra første etasje som hadde en stenmur. Denne etasjen var allerede på plass lenge før Piper tok over gården og igangsatte sin påbygging. Det er mulig den strekker så langt tilbake som til 1620-tallet. Piper kjøpte for øvrig gården i 1763.

Det er ikke helt sikkert hvorfor den øverste etasjen ble fjernet. Kanskje ante man en konstruksjonssvikt, eller beboerne var simpelthen lei av å bære bøtter med vann opp alle etasjene. Vann fikk man den gang ved vannpostene i gatekryssene, selv om enkelte hadde vannpost også i bakgården. Gården som befinner seg her nå ble oppført i 1899 etter tegninger av arkitekt Carl Michalsen. Adressen er Kongens gate 7

1 comment:

  1. Pipergården er svært interessant, ettersom den var samlingssted for Christianias kulturelite på 1850-60-tallet. Den gang bodde boksamleren Paul-Botten-Hansen med sitt store bibliotek i tredje etasje, bibliotekshjemmet ble kalt Holland, og her holdt den litterære krets Det lærde Holland til, der Ibsen var med. Jeg skulle svært gjerne ha kildene til opplysningen om at Pipergården er oppført oppå en eldre enetasjes bygning i mur (trolig tegl), kanskje helt tilbake til anleggelsen av Christiania. Dette virker sannsynlig.

    ReplyDelete