Saturday, August 19, 2017

Prinsens gate 21

Oslo Byarkiv - Fotograf: Ukjent (antakelig 1896). Denne delen av byen sto foran store endringer da dette bildet ble tatt. Til venstre ser vi så vidt Prinsens gate 22 (Bragegården) som ble tegnet i 1894 av Henrik Nissen. Den lille gården i to etasjer som sto ved adressen Prinsens gate 23 var nylig revet og skulle erstattes med Jordangården, tegnet i 1896 av Ivar Cock. Denne har siden skiftet adresse til Øvre Slottsgate 8. Den eneste synlige fasaden som består er Øvre Slottsgate 9, tegnet av Paul Due i 1886 for Det Norske Selskab. Gården til høyre for Prinsens gate 21 skulle også snart rives da bildet ble tatt. Nedre Slottsgate 9 ble i likhet med Jordangården byggemeldt i 1896 og ble tegnet av Ivar Cock på oppdrag av grosserer Wilhelm Jordan. Nedre Slottsgate 11 og 13 fulgte i 1899, tegnet av henholdsvis Kristen Rivertz og Ove Ekman.

Ved hjørnet av Prinsens gate og Nedre Slottsgate lå det i sin tid en murgård i tre etasjer, som trolig ble oppført på vegne av skomaker Christian Olsen. Da enken døde i 1896 ble den overtatt av hoffskredder O. Chr. Pederesen, som hadde hatt i lokaler i gården i flere år. I 1897 lot Pedersen byggemelde en ny forretningsgård som ble tegnet av Ingvar Hiorth. Pedersen beholdt sine forretningslokaler i nybygget og et verksted i loftet, og skreddervirksomheten fortsatte til 1912.  

Den gamle gården i klassisk dekor ble i følge historikeren Henry Røsoch betegnet som en av de fineste i Prinsens gate. Som de fleste klassiske fasader var dekoren begrenset til enkle vindusoverdekninger (arkitrav uten konsoller) mens første etasje var kvaderpusset. Annen etasje var med knapphet differensiert ved brystningsfeltene. I motsetning til arkitekturen mot slutten av århundret ble det holdt avstand mellom dekoren fra den ene etasje til den andre. 

Oslo Museum - Fotograf: Anders Beer Wilse (ca 1936). Fasaden avviker noe fra det opprinnelige forslaget, der alle vinduene i annen etasje var stikkbuete og vinduene i femte etasje også var buete.

No comments:

Post a Comment