Saturday, August 19, 2017

Rådhusgata 19/Rådmannsgården

Oslo Museum, Fotograf: Anders Beer Wilse (1903)

Gården er regnet som Christianias eldste gjenværende og ble bygget for rådmann Lauritz Hansen i perioden 1626 til utpå 1640-tallet. Den var lenge kjent som Garnisonssykehuset.

Den eldste delen langs Nedre Slottsgate var opprinnelig i en og en halv etasje, og senere forbundet med hovedbygningen ved en slags bro. Denne delen ble kun påbygget til to etasjer i 1782 og mistet dermed sine opprinnelige små gavloppbygg. Et karnapp ble lagt til ved sammenslåingen med hovedbygningen, men dette har siden blitt fjernet. Hovedbygningen i to etasjer med høyt tak, gavler og karnapp ble ferdiggjort i løpet av 1640-årene.Fasaden er utført i tegl, vekselvis røde og gule. Gavlene er utsmykket med blindarker og hadde opprinnelig svungne volutter i sandsten etter dansk-nederlandsk renessansestil. De nåværende vindusrammene ble introdusert etter restaureringsarbeid på 1950-tallet, men er ikke tidsriktige. Portal mot torvet ble tilføyet i 1772.

Den gulmalte sidefløyen (Anatomigården), opprinnelig en selvstendig tomt, er i utmurt bindingsverk og stammer muligens fra så tidlig som 1640-tallet. Den var i så fall det første bindingsverkshuset i byen. Den ble ombygget i 1815 og treverket er nå delvis skjult under puss. En ekstra sidefløy i bindingsverk til hovedbygningen langs Nedre Slottsgate er revet.

No comments:

Post a Comment