Sunday, August 6, 2017

Tollbugata 12/Tollergården

Oslo Museum, fotograf: S.B. Mejdell (1883)

Denne gården ble oppført på vegne av Niels Nielsen Toller i 1637. Toller var ved et tidspunkt byens rikeste mann, noe han sikret seg gjennom krambodhandel, sagbruk og trelasteksport, skipsfart, og kjøp og salg av eiendommer. Han kom opprinnelig fra Danmark, hvor faren var toller, derav navnet. Han fikk borgerskap i Oslo i 1621, og etter 1624 var han for en tid byens eneste handelsberettigede. Han hadde også enerett til å holde vinkjeller. I tillegg ble Toller borgermester i 1629.

Gården var opprinnelig i bare en etasje men med et markant gavloppbygg, som ga rom til to loftsetasjer, noe som antakelig ble innredet til senere. Fasaden var uvanlig bred, hele 13 meter, og tomten var også dyp, 28 meter. Dette var altså ingen tomt som noen hvemsomhelst kunne ha sikret seg. Det er mulig Toller fikk fasaden utformet etter modell fra sitt hjemlige søndre Jylland.

Et påbygg i den vestlige delen av fasaden ble utført så sent som i 1866. Vi kan se i en oppmåling utført av Jacob Nordan at inngangspartiet i denne delen av fasaden hadde en rikt utformet portal og et portrom plassert i den ytterste flanken. Inngangspartiet i det lavere partiet hadde ingen tilsvarende utsmykning.

I 1703 ble gården tatt over av Elefantapoteket. Apotek ble det helt til 1874, da gården ble revet og apoteket flyttet til Stortorvet. Tomten ble dermed delt i to. I Tollbugata 12A fikk Nydalens Compagnie oppført sin administrasjonsbygning. Denne ble oppført i to etasjer i 1874 etter tegninger av Jacob Nordan. I Tollbugata 12B ble Christiania handelsstands forenings hus oppført i tre etasjer etter tegninger av Wilhelm von Hanno. Disse er begge revet eller ombygget.

No comments:

Post a Comment