Saturday, April 28, 2018

Karl Johans gate 5

Oslo Museum - Fotograf: Ukjent (ca 1895)

Karl Johans gate 5 ble oppført i 1878-79 for firmaet Joh. Christiansen & Co, som på den tiden var en av byens største kolonial- og vinforretninger. Andre kilder melder riktignok at gården ble oppført for hattemaker og fabrikkeier Frederik Lühnensloss. Om den eldre gården er lite kjent, men en illustrasjon fra 1860 viser en gård i to etasjer med takark kronet med tempelgavl. 

Den nye bygningen var et tidlig eksempel på jernkonstruksjon innmurt i tegl. Dette ble kun utført i første etasje, mens de øvrige etasjene var i tegl. I første etasje var slanke støpejernsøyler med korintiske kapitéler synlige i forretningsvinduene (Grensen 4 gir et pekepinn på hvordan disse kan ha sett ut). Andre etasje ble brukt til kontorer mens tredje og fjerde ble innredet til leiligheter. Kjelleren og loftet ble brukt til lager. I byggemeldingen er det inntegnet risalitter men disse ble ikke utført. 

Nitroglycerin Compagniet hadde sine første kontorer i denne gården og den ble derfor kjent som Nobel-gården. Den har også tatt navn etter generalkonsul for Uruguay, O.O. Bull, medinnehaver av Storm, Bull & Co. Storm kjøpte gården i 1916 og eide også nabogården, Karl Johans gate 7 (revet). I første etasje var det i mange år en barbersalong, hvor Ibsen og Bjørnson fikk trimmet sine skjegg.      

Puss- og stukkdekoren ble nylig gjeninnført på grunnlag av bildet over. Dette ble gjennomført av Gipsmakeriet. De skriver følgende om arbeidet: ”Utfordringen var at teglkjerner til sålebenker og overliggere var hugget vekk. Dekoren ble ankret inn i vegglivet med rustfritt kamstål, og støpt i støpeform på veggen." Første etasje var ved et tidspunkt dekket i keramiske fliser men er i dag pusset, noe som også gjelder de tidligere jernsøylene. Fugene i den opprinnelige kvaderpussen er ikke gjeninnført og er heller ikke tilstede i bildet fra 1895. Stukkdekoren ble opprinnelig fjernet i 1934. 

No comments:

Post a Comment