Sunday, August 6, 2017

Universitetsgata 26

Oslo Museum, fotograf: Anders Beer Wilse (ca 1930)

Denne gården ble opprinnelig oppført i to etasjer for det norske studentersamfund i 1869-71. Fasaden var tegnet av stortingsarkitekten Emil Langlet. Den tredje etasjen og mansardtaket ble påbygget i 1919, og ble utført av arkitektene August Nielsen og Harald Sund. 

De fleste endringene i fasaden etter 1919 er å finne i første etasje. Den klassiske inngangsportalen har blitt fjernet og står nå i Uranienborgveien 11. Vindusåpningene i første etasje fulgte opprinnelig samme mønster som annen etasje, men har siden blitt betydelig utvidet. De horisontale linjene mellom underetasje og første og annen har blitt delvis utvisket. Siderisalittene har samtidig mistet sine hjørnekvadre og underetasjen har blitt kledd i fliser som dekker over pilarene mellom vindusåpningene. Inngangspartier er malt i en avvikende rød farge.

Studentersamfundet solgte eiendommen i 1918. Festsalen i annen etasje ble dermed ombygget til teatersal. Mayol teater hadde sine forestillinger her mellom 1921 og 1925. Salen ble deretter ominnredet til danserestauranten Humlen. I 1985 ble lokalet gjeninnredet til teater, og har siden 1990 gått under navnet Dizzie Showteater.   

No comments:

Post a Comment