Wednesday, August 9, 2017

Stortingsgata 8/Cecilhjørnet

Oslo Museum, fotograf: ukjent; Normanns kunstforlag as (ca 1945-50)

Som mange av gårdene langs Stortingsgata har nummer åtte i dag en moderne fasade, tross forsøket på en historisk vri med det post-moderne hjørnetårnet.

Tomten ble først utnyttet på 1860-tallet med en tre-etasjers murgård som i sin tid huset hotellet Boulevard. Den gamle fasaden ble oppgradert på 1890-tallet, men den stadig beskjedne høyden gjorde at gården var utsatt for rivning, noe som også skjedde mellom 1920 og 1921. Cecil-hjørnet som gården senere ble kalt besto høydekravet som gjaldt i Stortingsgata, men den måtte dessverre bukke under for brann den 19. Februar, 1986. 

Dette er beklagelig av mange årsaker. Det er en gjev beliggenhet og den gamle fasaden hadde en enkel, men flott fasade. Med en lignende louis-seize stil som Grand Hotell var den et verdig motstykke på tvers av Eidsvoll Plass. Skjoldet som kronet hjørnepartiet og annonserte den opprinnelige byggherren, Klaveness Bank, var innen 1980-tallet dekket med nyere reklame, men ellers var fasaden i god behold. Gården hadde et høyt tak kronet med smijernsverk, og fasaden mot Stortingsgata var komponert i tre deler: Siderisalitter på hver side var fremhevet med kvadre, mens midtdelen var oppdelt med høye pilastre. En smal balkong løp på tvers av første etasje, og ble gjentatt over gesimsen. Vinduene var arrangert i par i siderisalittene men var ellers oppstilt enkeltvis. Arkitekten bak gården var Henrik Bull. Navnet Cecil-hjørnet tok gården fra en restaurant som befant seg i første etasje. 

Nybygget som overtok plassen ble tegnet av Lysaker Mølle på oppdrag for Olav Thon-gruppen. Lysaker Mølle slo seg senere sammen med Maurseth & Halleraker AS for å danne arkikektkontoret som i dag går under navnet Link signatur. 

Fotomontasje

No comments:

Post a Comment