Saturday, August 19, 2017

Prinsens gate 25/Standardgården

Oslo Museum - fotograf: ukjent (ca 1930) Legg merke til dekoren i takpartiet; Dette har siden blitt fjernet.

I en tid preget av tomtespekulering skiftet eiendommer hender svimlende hurtig, men i Prinsens gate 25 kom nye eiere på banen allerede under oppføringen. Gården ble overdratt til A/S Kleber- og Skiferforening, og med et blikk på fasadematerialet er det mulig å anta at eierskiftet hadde å gjøre med et gjeldsforhold mellom byggherre og en av hovedleverandørene. Den viktigste leietageren var Standard Mønsterforretning som til slutt kjøpte hele gården i 1934 og heter nå Festmagasinet Standard og er en leketøysbutikk. Dette er for øvrig ikke et dumt sted om du er på utkikk etter et kostyme til Halloween. 

Stålkarnappene i tredje og fjerde etasje gir assosiasjoner til engelsk industriarkitektur og gir fasaden dens særpreg. Nesten ingen endringer er foretatt i fasaden bortsett fra takgesimsen hvor den gotiske dekoren og urnene på toppen er vekk. Den opprinnelige fasadetegningen plasserte også en fronton med gotisk dekor i midtaksen mot Prinsens gate, mellom første og annen etasje. Fasaden ble tegnet av Carl Michalsen.

Oslo Museum - fotograf: Per Adolf Thorén (ca 1895). Før Standardgården ble oppført i 1898-1899 sto det en murgård i tre etasjer på denne tomten.

No comments:

Post a Comment