Saturday, July 22, 2017

Myntgata 1/Forsvarsdepartementet

Oslo Museum, fotograf: Anders Beer Wilse (1903)

Myntgata 1 ble opprinnelig reist som militært kontorbygg i årene 1834 til 1835. Arkitekt var ingeniørkaptein Michael Smith Arentz, som også bygde nabogården for arméens depot i Kirkegata 3. Begge gårdene var i tre etasjer og i tidens empirestil. Myntgata 1 var antagelig en av byens gjeveste fasader på 1830-tallet med midtrisalitt formet som tempelgavl. Arméens depot har beholdt sitt opprinnelige uttrykk. Myntgata 1 derimot har gått gjennom en rekke endringer. Gården ble blant annet forlenget med en vestfløy i 1865 av arkitektene Heinrich E. Schirmer og Wilhelm von Hanno og fikk to midtakser. 

Fasaden ble endret ytterligere og påbygget en etasje i 1899 av Christian Fürst (hovedbildet viser resultatet av denne ombygningen).  Samtidig ble Schirmer og Von Hannos tilbygg revet for å gi plass til Kongens gates forlengelse. Bygget fikk til gjengjeld en ny sydfløy langs Kongens gate. En ny søyleportikus ble plassert foran hovedinngangen og en tilsvarende portikus ble introdusert ytterst på den nye fløyen. Bilder fra denne tiden viser en utpreget barokk stil med høyt tak og til sammen fire paviljonglignende tårnoppbygg. Arkoppbygget kan sammenlignes med det tilsvarende som Fürst tegnet for Tostrupgården i Karl Johans gate.

Bildet under viser Schirmers og von Hannos vestfløy rett før den ble revet.


Bygget gikk igjennom ombygninger på 1930-tallet og i 1974, det siste etter arbeid av Trond Eliasen og Birger Lambertz-Nilssen. Det var cirka rundt 1930 at Fürsts fasade ble endret og empirepreget gjenvendt. Bygningsvolumene er likevel de samme som Fürst introduserte, det vil si i fire etasjer med fløy langs Kongens gate. Bygget er vernet ved statlig direktiv.

No comments:

Post a Comment