Sunday, May 29, 2016

Eckersbergs gate 17-19

    Oslo Museum, fotograf: Anders Beer Wilse (1904)

Disse to gårdene (nummer to og tre fra venstre i bildet over) ble byggemeldt i 1898 etter tegninger av arkitekt Sigurd Reidolph Gulbransen. Byggherre for begge var Edvard Refsum. Nummer 17 er relativt godt bevart mens 19 er revet. 


Fasadene var nokså like og den gjenværende gården gir en god pekepinn på hvordan den andre så ut. Begge var oppført i fire etasjer med første etasje i kvaderpuss og to symmetrisk plasserte karnapper i full høyde. Karnappene er toppet med takoppbygg, som opprinnelig var utstyrt med små tårn og spir. Karnappene i nummer 19 var formet annerledes enn i nummer 17 og var polygonale istedenfor rette. 



Den gjenværende gården (nr 17) er utført i gul tegl mens i hjørner og rundt vinduer er det brukt rød tegl for effekt. Brystningspanel og overdekninger er utført i stukk. Midtaksen består av store trappevinduer som senkes ned i sokkeletasjen. Det eneste som bryter symmetrien er portrommet. Med nybygget i nummer 19 har antall etasjer økt fra fire til syv, og leilighetene er nå utstyrt med balkonger, både mot bakgården og gaten.


No comments:

Post a Comment