Sunday, May 29, 2016

Bygdøy allé 60

Oslo Museum, fotograf: Anders Beer Wilse (1904)

Bygdøy allé 60 (høyre i bildet) er en fem etasjes bygård tegnet av arkitekt Ivar Cock i 1898. Den hadde opprinnelig et rikt dekorert takvindu som ble gjenoppført i 2012. Hovedfasaden mot Thomas Heftyes plass har ellers mistet en del stukkdekor.

Første etasje var sannsynligvis alltid tiltenkt forretningsdrift og er dekorert med toskanske pilastre, et typisk motiv i forretningsgårder. Etasjen over er i kvaderpuss mens de øvrige er i gul tegl med stukkfelt over vinduene. Detaljene i disse feltene mangler nå i karnappet mot Thomas Heftyes plass som er gårdens hovedfasade. Tilsvarende dekor i sidefasadene mot Elisenbergveien og Bygdøy allé er derimot god behold. Dette gjelder også voluttene under takgesimsen og enkelte mindre detaljer i annen etasje.


Den mest markante delen av fasaden er takvinduet som hadde form som gavloppbygg. Dette ble fjernet på en uviss tid og gjenbygget i 2012, da loftet ble innredet til leilighet. Rekonstruksjonen ligner det opprinnelige bare i grove trekk og man har utelatt det meste av detaljene, inkludert urner og takspiss. Det ser også ut som balustraden har blitt en del høyere, noe som har resultert i ganske ulike proporsjoner fra det opprinnelige.

No comments:

Post a Comment