Sunday, May 29, 2016

Bankplassen 4/Christiania teater

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1899 ant.)

Kristiania Theater ble etablert av Johan Peter Strømberg i 1827, og var det første offentlige teatret i Norge. Den opprinnelige bygningen ble oppført samme år og lå ved hjørnet av Teatergata og Akersgata. Strømberg gikk i midlertidig konkurs allerede året etter, og teatret brant ned i 1835. Det ble deretter oppført en ny teaterbygning på Bankplassen, etter forslag av arkitekten Christian Grosch. Det var også Grosch som hadde stått bak det gamle prosjektet i Teatergata. Teatret på Bankplassen åpnet sine dører for første gang i 1837.

Grosch utarbeidet planene for nytt teater i samarbeid med teatermaleren Troels Lund. Scenen tok opp cirka halvparten av bygningen, etter en modell som er blitt kjent som akseteater. Bygningen ble formet som en rektangulær blokk med hovedfasaden på tverrveggen. En svakt fremhevet midtrisalitt var kronet med en enkel tempelgavl, mens inngangspartiet og vinduene var formet som en serie med rundbuer, bundet sammen ved horisontale bånd. Dette ga veggflatene mellom åpningene inntrykk av pilarer, et trekk muligens lånt fra tysk Biedermeyer-stil. På langsiden fantes også sideinnganger som var beregnet på publikum som ankom med vogn. 

Opprinnelig var nesten alle skuespillerne danske, og Christiania Norske Theater i Møllergata ble dermed åpnet i 1852 som motstykke til scenen på Bankplassen. I 1863 ble de to teatrene riktignok slått sammen. Christiania Theater ble revet i 1899, etter at det nye Nationaltheatret åpnet samme år. Norges Bank oppførte sitt nye hovedkvarter på den gamle tomten i 1906, etter tegninger av arkitekten Ingvar Hjorth. Dette bygget brukes i dag av Museet for samtidskunst.

No comments:

Post a Comment