Sunday, May 29, 2016

Colbjørnsens gate 5

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1872 ant.)

Denne villaen, i området bak slottet, ble oppført mellom 1871 og 1872. Den er av de første i Kristiania utført etter tegninger av arkitekten Ove Ekman. Oppdragsgiveren var Adolph Martin Holter, mens den opprinnelige adressen var Inkognitogata 27.

Villaen ligger på en rommelig tomt, med hovedfasade vendt ned mot Colbjørnsens gate. Denne var opprinnelig utført i to etasjer, med søylebåren veranda både i første og annen etasje, på venstre side. Midtrisalitten var utstyrt med pilastre i annen etasje, mens kvaderpuss ble brukt i de fleste hjørnepartiene . Takgesimsen var dessuten utført med enkle konsoller, som del av et entablement.

I 1906 ble huset solgt til den svenske staten og ombygget til Sveriges ambassadørbolig. Et høy setteritak ble påbygget, mens midtrisalitten ble kronet med en høy gavl, dekorert med Tre kronor i lavt relieff. En ny fløy ble også påbygget og det tidligere verandapartiet i første etasje ble dekket med en karnapp. Til høyre for midtrisalitten ble det også plassert karnapp for symmetriens skyld. Den opprinnelige dekoren med pilastre og kvaderpuss ble for det meste fjernet.

Ekman var utdannet i Westfalen og Munchen, på en tid da de fleste norske arkitekter reiste til Hannover. I de to årene før han vendte hjem til Norge, foretok Ekman studiereiser i Italia og Frankrike. 

No comments:

Post a Comment