Sunday, May 29, 2016

Drammensveien 2

Oslo Museum, fotograf: Anders B. Wilse

Opprinnelig var Drammensveien 2 en enslig tre-etasjers murgård på toppen av Ruseløkkbakken, oppført i 1875 ved arkitekt Johan Fredrich Luhr. Den fikk selskap av det enorme leilighetskomplekset Victoria Terrasse i årene 1885 til 1890, og ble del av det ene kvartalet. Utviklingen førte samtidig til at Drammensveien 2 ble påbygget en etasje og gitt en staseligere fasade, og fikk med det et stilutrykk som lå nærmere Victoria Terrasses arkitektur. Dette arbeidet ble utført i 1898 etter tegninger av arkitekten Olaf Boye.

Overgangen fra enkel empire til tysk-inspirert historisme er tydelig i det endelige resultatet. Mye av dekoren ligger i den øverste etasjen og i tilbygg. Begge hjørnene fikk hengende karnapp med baldakinlignende tårn. Hovedaksen til den primære fasaden ble fremhevet med halvsøyler rundt hovedinngangen, balkonger og et enslig vindu i kvist med klassisk innramming.

I byens historie står Drammensveien 2 som et sjeldent offer for flybombing. Den ble nemlig totalt rasert da britiske flystyrker angrep Victoria terrasse i 1944. Nybygget fra 1964, som nå har adressen 7. juni-plassen 1, var det arkitektene Bernt Heiberg og Ola Mørk Sandvik som sto bak. Den brukes i dag som kontorbygg av Utenriksdepartementet.

No comments:

Post a Comment