Saturday, May 28, 2016

Akersgata 63

Kilde: Nasjonalbiblioteket

Akersgata 63 ble revet i 1985, antagelig i forbindelse med planleggingen og byggingen av regjeringsbygg 5. Ifølge Statsbygg var rivningen ulovlig. 

Kvartalet inngår nå som en del av R5-kvartalet. R5 er en større kontorbygning som strekker seg gjennom hele kvartalet, og ble bygget i årene 1994 til 1996 ved arkitekt Torstein Ramberg. Nabogården, Togahjørnet fra 1899, er den eneste historiske bygningen som er bevart i kvartalet. Sistnevnte er tegnet av arkitekt Kristen Rivertz og er blitt nevnt som den dyreste istandsettelse i Norgeshistorien.

Akersgata 63 ble oppført i 1900 ved arkitekt Johan Storm Munch. Munch var utdannet i Berlin og arbeidet der en periode, før han han kom hjem til Norge. I 1890 etablerte han sin arkitekturpraksis i Kristiania. 

Gården ble oppført i nybarokk med en fasade kledd i huggen klebersten. Den hadde et markant gavloppbygg og balkonger. De to nederste etasjene hadde større vindusflater, med vinduene i andre etasje i romanske buer. Vinduene i tredje og fjerde etasje dannet horisontale bånd med brystningsfelt som mellomledd. Den øverste etasjen under gesimsen hadde et mer lukket preg, med sammenstilte små vinduer.

No comments:

Post a Comment