Saturday, May 28, 2016

Akersgata 16/Blaauwgården




Blaauwgården ved krysset Akersgata og Prinsens gate ble oppført i 1895 for kjøpmann Blaauw, etter tegninger av arkitekten Ove Ekman. Tomten besto tidligere av fire ulike hus som ble slått sammen av en tidligere eier. 

Opprinnelig var gården i fem etasjer med en valmet tak mot hjørnet. Første og annen etasje var tiltenkt butikker, mens tredje og fjerde etasjer inneholdt kontorer. I femte etasje og i kvisten var det tidligere et hotell. I 1900 var det Hotell du Nord som holdt til i disse lokalene, og i kjelleren het kaféen Café du Nord. Kafélokalene ble senere utvidet til første og deretter annen etasje og Tonys restaurant var i drift fra 1930-tallet til 1958.

Detaljer i første og annen etasje ble gradvis tapte mellom 1928 og 1963 ettersom gamle murpilarer er blitt fjernet og vindusflatene gjort større. Gården ble også påbygget i 1951 og takgesimsen ble da fjernet. Teglfasaden og vindusomramningene ble malt hvite. Heldigvis ble fasaden delvis restaurert i 2018. Malingen ble fjernet og detaljene i annen etasje tilbakeført.

I første etasje gjenstår det å restaurere de gamle pilarene. Disse var i rød granitt vekslet med polert larvikitt. Et eksempel er ennå synlig helt ytterst i fasaden langs Akersgata. Forhåpentligvis er dette noe man kan ta fatt på til neste gang.



No comments:

Post a Comment