Saturday, May 28, 2016

Akersgata 68

Norsk Folkemuseum - Fotograf: Carsten Hopstock

Denne gården ble oppført i 1869 på hjørnet av Akersgata og Schandorffs gate, med Trefoldighetskirken som nærmeste nabo. Arkitekten var Jacob Nordan, etter oppdrag av murmester Christoffer Fredrik Böhme. Gården ble revet i 1966 og erstattet med en kontorbygning for Postsparebanken.

Fasaden mot Schandorffs gate lå i et  hellende terreng, med sokkeletasje som gikk over til full etasje mot Akersgata. Etasjen over var også kvaderpusset men i svakere relieff enn den nederste. Kvaderpuss ble også brukt i fasadens fulle høyde i hjørnepartiet. Kolossalpilastre ble plassert i vegglivet mellom vindusaksene i tredje og fjerde etasje. Det hele ble toppet med en gesimslinje med enkle konsoller. Takpartiet var valmet mot hjørnet.

Flere av nabogårdene er også revet. Dette gjelder Schandorffs gate 2 ved hjørnet av Fredenborgsveien (avbildet til høyre i bildet over) og Akersgata 70 og 72. Nummer 70 var en mindre murgård i tre etasjer mot Akersgata, mens nummer 72 gikk under navnet Akersgatens misjonshus. Denne ble brukt  i mange år som den tyske kirke i Kristiania.

Gatestrekket mellom Akersgata og Fredensborgveien het opprinnelig Kirkegårdsgangen, men ble omdøpt i 1864 til Schandorffs gate. Gaten var oppkalt etter Jacob Christlieb Schandorff og hans hustru Maria. Schandorff var farmasøyt og aktiv i det norske Sunnhetscollegium, Medicinalkontoret og Kristiania Byes Vel. Maria Schandorff stiftet Eugenias Stiftelse i 1827. Dette var en oppdragelsesanstalt for fattige og foreldreløse piker som holdt til i Teatergata 2 (Togahjørnet). Senere ble det også opprettet asyl og et nytt hus ble tegnet av Christian Grosch i Akersveien. Det barnløse ekteparet skjenket hele sin formue til stiftelsen i sitt testamente. I 1878 flyttet stiftelsen til Bergstien 3 på en parsell fraskilt Prokuratørløkken (bygningen oppført for stiftelsen ble revet i 1949). I 2009 ble gatestubben opparbeidet til park og fikk navnet Schandorffs plass. Arbeidet med parkanlegget ble delvis finansiert av Høegh Eiendom. Den tidligere adressen Schandorffs gate 2 heter i dag Akersgata 64 og er slått sammen med Akersgata 68 via et nylig oppført mellombygg (Akersgata 66).

No comments:

Post a Comment