Sunday, May 29, 2016

Drammensveien 18/Kong Oscars Minde

Oslo Museum, utgitt av NK as (ca 1920)

Stiftelsen Kong Oscars Minde, eller Selskabet til Omsorg for ældre ugifte Damer som stiftelsen opprinnelig het, ble opprettet i 1854. Formålet da som nå var å gi husrom til kvinner i deres eldre år. 

En tomt utparsellert fra løkken Sophienberg ble kjøpt opp i 1856, og et nybygg ble oppført i 1861. Bygningen ble tegnet av Christian Grosch, og fikk etter hvert navnet  Frøkenstiftelsen eller Frøkenklosteret.

I utarbeidelsen av fasaden fremført Grosch en rekke klassiske og middelalderske forslag. Det endelige resultatet fikk en klassisk bygningskropp hvor visse detaljer heller mot et romansk formspråk. Midtpartiet i fasaden var fremrykket i to steg og kronet med en rett gavl. Denne, samt øvrige hjørnepartier, ble dekort med en gesims som gir klare assosiasjoner til middelalderen. I midtpartiet var de to vindusaksene dessuten kronet med rundbuer. Vinduene i resten av fasaden fulgte ellers enkle klassiske linjer og første etasje ble kvaderpusset. To bakfløyer ble også avsluttet med gavl og rundbuemotivet. 

Stiftelsen ble senere flyttet til Oscars gate hvor den ennå har virksomhet. I 1859 ble den gamle bygningen erstattet med den nye amerikanske ambassadebygningen, tegnet av Eero Saarinen.

Oslo Museum, fotograf: ukjent. Mittet & Co (ca 1920)

No comments:

Post a Comment