Sunday, May 29, 2016

Bygdøy allé 1-9/Pariserkvartalet

Oslo Museum, fotograf: Per Adolf Thorén (ca 1905)

Bygdøy Allé 1-9 er et større leilighetskompleks som strekker seg langs Bygdøy Allé, mellom Solli Plass til Skovveien, og går under navnet Pariserkvartalet. 

Kvartalet ble oppført mellom 1890 til 1893 under ledelse av arkitekt Bernhard Steckmest. Steckmest sto for det helhetlige fasadekonseptet, og var hovedarkitekt for tre av gårdene. De øvrige gårdene (nr, 3 og 9) hadde Carl Aaman og Olaf Boye som arkitekt. Tomtene ble utparsellert fra løkkeeiendommen Belluevue i årene 1888-1889. Utviklingen ble ledet av et konsortium av spekulanter og involverte en rekke ulike byggherrer.

Ut av de forskjelle enhetene er Bygdøy allé 1 den mest fremtredende ettersom den er hjørnegård og retter seg mot et åpent byrom. Det dominerende tårnoppbygget er fjernet til fordel for en lagt mer stusselig trekantformet stump. Dette er likeså tilfellet i resten av pariserkvartalet (hovedaksen og hjørnet til Skovveien). Et mindre spir som kronet hjørnekarnappet er også vekk. Taket hadde opprinnelig smijernsverk i fransk stil. Vinduene er blitt skiftet ut og sokkeletasjen har endret seg flere ganger i løpet av årenes løp. Det eldre bildet viser allikevel også tegn til forretningsbruk mot Solli plass. Karnappet ble opprinnelig støttet med konsoller. 

Oslo Museum, fotograf: Anders Beer Wilse (1907)

No comments:

Post a Comment