Sunday, April 29, 2018

Karl Johans gate 16

Oslo Museum, Fotograf: Per Adolf Thorén (1895)

Denne tomten befinner seg på kanten av brannsonen fra 1858, et område om ble kraftig endret som følge av katastrofen. Dette bygget ble riktignok oppført allerede i 1855-56 av de tyske arkitektene Schirmer & Von Hanno, og ble noe ombygget i 1861. Byggherren var konsul Petersen, en av byens ledende handelsmenn og hovedinitiativtageren bak Victoria Terasse. Som handelsbygg/bolig var dette byens første med ekstra forretningsetasje, i form av en entresol (mellometasje). I fasaden mot Karl Johans gate var det tilrettelagt forretningslokaler med store glassflater og rundbuer. Mot Kongens gate derimot var utrykket mer lukket. 

Stilen kan betegnes som italiensk renessanse og følger hovedsaklig en modell som ble først brukt av arkitekten Bramante i det sekstende århundre. Den nederste delen av fasaden var dekket i kvadre. Annen etasje var glattpusset  bortsett fra hjørnepartiet. Vinduene var dekortert etter et regelmessig mønster: fordakningene er frontoner hevet på konsoller. Vinduene var også adskilt med korintiske pilastre, og taket var skjult bak en attika. 

Oslo Museum, fotograf: Leif Ørnelund (1947)

Etter ombyggingen av post- og telegrafgården ble Petersens bygård liggende i skyggen av et nybygg som tronet hele to etasjer høyere.   


Dette varte til til 1925 da et nytt bygg stod ferdig. Nybygget fikk en fasade dekket med sten i full høyde. Joniske kolossalpilastre strekker seg helt fra grunnmuren til entablementet. Kun vinduene i annen etasje er utstyrt med frontoner, mens motivet med høye basaraktige rundbuer ble beholdt. Over takgesimsen er fjerde etasje trukket noe tilbake fra gateplanet.  Forsikringsselskapet Gjensidige hadde lenge sine lokaler i nybygget.

No comments:

Post a Comment