Sunday, April 29, 2018

Karl Johans gate 14/Wattgaarden

Oslo Museum, Fotograf: Jens Thorkel Thorkelsen

Denne gården ble oppført etter bybrannen i 1858, etter tegninger av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan. Den tidligere gården ble brukt av universitetet mellom 1813 til 1820 og ble oppført etter en brann i 1787. Byggherren på den tiden var Rådmann Jens Moestue. Den hvelvede kjelleren stammer antakelig fra midten av 1600-tallet. Gården fra 1858 ble opprinnelig brukt som bolig men ble i 1868 tatt over av Post- og Telegrafverkets hovedkvarter. Dette førte til en stor om- og påbygging i 1890-93, da etter tegninger av Victor Nordan, sønn av førstnevnte Jacob Nordan. 

Fasaden før Post- og Telegrafverkets ombygging hadde to etasjer og var utført i en enkel klassisk stil med høy attika som skjulte taket. Hjørnepartiet var svakt fremhevet, med partstilte vinduer. Fasaden mot Kirkegata hadde en hovedakse markert ved pilastre i annen etasje. 

Oslo Museum, fotograf Anders Beer Wilse

Gården ble påbygget mellom 1890 og 1893 til fire etasjer. Den nye fasaden har en del likhetstrekk med den eldre og ble utført etter tegninger av den tidligere arkitektens sønn, Victor Nordan. Man har blant annet beholdt pilastre mot Kirkegata og lagt til flere: i hjørnepartiet og i ytteraksene. Post- og Telegrafverkets hovedkvarter hadde sin beliggenhet i gården siden 1868. I hjørnepartiet lød teksten "Kgl. Post- og Telegraf", befestet ved et markant motiv plassert over takgesimsen. 

I 1975 ble gården revet da rehabilitering viste seg vanskelig å utføre. Fasaden ble for det meste bevart, men partiet over takgesimsen ble fjernet under denne prosessen. Bygget er i dag brukt som TV 2s hovedkvarter i Oslo, noe som markeres med logo i hjørnepartiet. Hjørnet er i dag kronet med et moderne bygningsparti, og tross murfasaden er dette i virkeligheten kulisse for en betongstruktur som skjuler seg bak. Første etasje har også blitt endret ganske betydelig. Man har beholdt kvaderpuss tross ny vindusfordeling, de to søylebårne inngangspartiene er fjernet.

Gården ble ervervet av det nordiske eiendomselskapet Genesta i 2010. Navnet Wattgården skriver seg fra en lampebutikk drevet av Elektrisitets-Aktieselskapet Watt, som holdt til i gården i mange år.

No comments:

Post a Comment