Tuesday, May 1, 2018

Karl Johans gate 20

Oslo Museum, Fotograf: Fredrik Næser (1893)

Denne gården på Karl Johans høyeste punkt ble opprinnelig oppført omkring 1840 i to etasjer. Den tredje etasjen ble påbygget i 1865 av arkitekten Peter Høier Holtermann. Gården ble opprinnelig kalt Egergården etter eierne Herman og Thorvald Eger. Eger & Compani var et bryggeri drevet av brødrene til 1870. 

I 1892 ble gården ombygget i barokk-stil. Dette arbeidet ble utført av arkitekt Henrik Nissen. Gården har tre fasader og var tidligere holdt i en enkel klassisk stil. Gården har to brukne hjørner, disse var markert med kvaderpuss. Første etasje ble senere konvertert til forretningsbruk.

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1895-1900)

Gården ble modernisert i 1892 etter oppdrag av gårdseieren Louis Samson og fikk dermed et mer forretningsmessig utrykk. Gesimshøyden forble den samme men gården ble i realiteten påbygget et helt ny etasje. Dette er loftsetasjen som er dekket med et høyt fransk-inspirert tak utsmykket med smijern. Etasjen ble opprinnelig innredet til atelier og store glassflater sikret overlys til fotografer. Disse glassflatene er i dag noe redusert.


Tredje etasje er den eneste som ikke har store glassflater. Vinduene er utstyrt med fordakninger hvor frontonene er presset sammen i en barokk variant. Denne etasjen ble opprinnelig leiet ut til hotell. Fasaden er utstyrt i stukk og puss. De to nedre etasjene ble leiet ut til diverse forretninger. Et av medlemmene i familien Samson åpnet et bakeri. Etter fire generasjoner er Samson bakeri fremdeles i familiens eie.

No comments:

Post a Comment