Saturday, April 28, 2018

Karl Johans gate 8/Scandinaviegaarden

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1890 ant.)

På dette hjørnet åpnet Hotell Scandinavie dørene for første gang i 1838 etter initiativ av hotelldirektør Søren Hansen. Driften ble etter noen år tatt over av svigersønnen Christian August Smith og det var Smith som sto bak oppføringen av den nye gården som ble byggemeldt i 1858. I april det året oppstod det nemlig en brann i en snekkerverksted i Dronningens gate. Flammene spredde seg raskt og hele kvartaler, nesten helt opp til Kongens gate, ble lagt øde.  Et nybygg ble oppført i mur og puss og Hotell Scandinavie ble ikke lukket for godt før i 1916. Restauranten med samme navn overlevde helt til 1975.

Den kvaderpussete sokkeletasjen har blitt nokså pent behandlet i forhold til mange av de andre gårdene i området. Enkelte endringer har likevel blitt foretatt siden hotellet stengte i 1916. I vestenden av fasaden mot Karl Johan har murlivet blitt erstattet med jernkonstruksjoner og det har blitt hugget inn større vindusflater.

I de to øvre etasjene er gipsdekoren i vindusomramninger fjernet. Fasaden har fremskutte partier i midt- og ytterakser som er markert med hjørnekvadre, og det er her det er enklest å se forskjellen fra det opprinnelige. I de ytre aksene var de partstilte vinduene i annen etasje flankert med pilastre som bar på et enkelt entablement mens vinduene i midtaksens annen etasje ser ut til å ha hatt gesimser over en arkitrav som hvilte på konsoller. De øvrige vinduene hadde også gesims og arkitrav men ingen konsoller, og skulle med dekoren intakt være i samme høyde som i de partstilte vinduene i ytteraksene. Gesimsen er faktisk ennå på plass i hjørnet og i Dronningens gate, men er noe usynliggjorte ved hjelp av maling og konturene i arkitraven er dessuten fjernet, noe som også gjelder brystningsfeltet under. I tredje etasje hadde omramningene et svakt relieff (gesims men uten arkitrav). Over midtaksen ser vi en påbygget loftsetasje.

Gården har siden 1916 tilhørt Scandinaviegaarden AS. Eiendomsselskapet tok sitt navn fra denne første investeringen. En betydelig andel av gården ble nylig solgt til Union Eiendomskapital AS.


No comments:

Post a Comment