Tuesday, May 1, 2018

Karl Johans gate 25



Tomten var tidligere delt i to med adressene Lille Grensegate 4 og Akersgata 35. Disse eiendommene tilhørte opprinnelig bymarken men ble etterhvert integrert i forstaden Grensen, hvor de befant seg inntil et smug som ble kalt Krøllen eller Stabellkroken. På 1840-tallet ble området sanert, og nye murgårder ble oppført i tiåret som fulgte. Byggherrene bak disse var skomaker Rejer Knudsen og  politimester Mogenstierne. At fasadene ikke fulgte Karl Johans gateløp, og dermed skapte Stortingsplass, skyldes den tidligere vinkelen til det sanerte smuget. 

I 1895 ble begge tomtene kjøpt opp av gullsmedfirmaet Tostrup for henholdsvis 250 000 og 160 000 kroner. Forretningen ble flyttet hit i 1886. 

Oslo Museum, Fotograf: Olaf Martin Peder Væring

Tostrupgården ble bygget mellom 1893 og 1898. Arbeidet ble utført av Torolf Prytz som på den tiden var eier av juvelerforretningen Jakob Tostrups. Prytz var dermed både investor og medvirkende som arkitekt. Ideen til det nye forretningspalasset skal ha kommet etter et besøk til verdensutstillingen i Chicago i 1893. Prytz ble bistått i arbeidet av arkitektene Christian Fürst og Waldemar Hansteen. Dekoren blander nygotiske og nybarokke elementer og har et utpreget bruk av smijern, særlig i takhøyden. Vindusrekkene er bundet i horisontale bånd og fasaden er ellers dekket i marmor. Karnappet og tårnoppbygget danner en sentralakse. De to nedre etasjene har store glassflater mens taket har et høyt og fransk preg. Bygget hadde både heis og elektrisk lys og var dermed meget moderne for sin tid. Veggflatene er båret av et stålskjellet etter Chicago-modell. 

De runde takvinduene har blitt redusert til fire, alle omkring hovedaksen.

No comments:

Post a Comment