Tuesday, May 8, 2018

Karl Johans gate 35/Rustadgården

Oslo Museum, fotograf: Per Adolf Thorén (1860-67 ant.) 
Rustadgården er nummer to i rekken.

Dette var den første gården i Karl Johanskvartalet. Byggherre var Major Gutorm Rustad, og arkitekten var sannsynligvis Christian Grosch. Rustad sikret seg parsellen fra Bendix Holm, daværende eier av Rosenkrantz løkke.  

Man har funnet planskisser med Groschs signatur som stemmer med Rustadgården på en prikk. Disse er datert til 1839, noe som også stemmer overens med Rustadgården. Man vet også at Rustad hyret Grosch for å måle opp gulvene. Arbeidet med oppføring av gården begynte antakeligvis i 1840.   

Fasaden var noe annerledes enn resten av kvartalet og også noe konservativ, uten fordakninger. Midtaksen var markert med frontispis over gesimsen og smijernsbalkonger. Hovedbygningen var i mur, men mellomfløyen bak var i bindingsverk. Bortsett fra plasseringen av portrommet var fasaden symmetrisk. Gården brant ned i 1867, og ble deretter erstattet av en ny fasade tegnet av arkitekten Jacob Nordan. Ulykken bidro til et senere forbud mot bindingsverk i bakgården. 

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1870)

Fasaden som ble oppført i 1867 ble tegnet av Jacob Nordan, på oppdrag av Rustads enke. I likhet med forgjengeren var den nye gården i tre etasjer over en underetasje. Denne gangen ble fasaden utstyrt med kolossalpilastre over de to øverste etasjene. I motsetning til naboen som ble oppført det samme året var portrommet her plassert i midtaksen.

Kvaderpussen i første etasje har for lengst forsvunnet til fordel for større glassflater. Per i dag er lokalene brukt til bevertningssteder med uteservering og egne innganger. Disse kommer i tillegg til hovedinngangen. Vindusinnramningene var alltid enkle men hadde opprinnelig gesimsfordakninger i første etasje som nå er fjernet. Mellom vindusfeltene i annen og tredje etasje var det også plassert en form for stukkdekor son lignet rosetter.  

Victoria teater som senere ble innredet i stallen i bakgården er ennå bevart. Teatret åpnet i 1915 som kino, men har blitt brukt til teater og konserter siden 1983. De andre kinoene i kvartalet, Palassteatret og Carl Johan-teatret, ble tapt under moderniseringen på 1980-tallet.

No comments:

Post a Comment