Tuesday, May 1, 2018

Karl Johans gate 27


Den gården stammer opprinnelig fra 1843 da baker Jens Peter Bordoe reiste en leiegård på tomten. Denne ble senere solgt i 1874 til kjøpmann Carl Brambani, derav navnet Brambanigården. Brambanis enke solgte videre i 1914 til ingeniørkaptein Trygve Balehen.

Opprinnelig i tre etasjer, gården ble senere påbygget til fire. Den var den eneste i fasaderekken som aldri hadde attika eller balustrade og taket var alltid godt synlig. Lovmessig måtte gården dermed være litt lavere enn naboene. Bordoe drev i sin tid bakeri i første etasje.    


Nybygget ble oppført i 1917 i regi av aksjeselskapet A/S Carl Johans gate 27, et selskap som ble dannet året før.  Den fikk derfor en en lik gesimshøyde med nye Grand Hotell, som hadde stått ferdig i fire år. Stilen til nybygget var nordisk nybarokk, og den enkle fasaden var preget først og fremst av gavloppbygget i hjørnepartiet. 

Den nåværende fasaden er resultat av en ombygging foretatt av arkitektene Torp & Torp i 1974. Arbeidet ble utført for Fellesbanken. Resultatet ble ansett som svært vellykket, og arkitektene mottok både Sundts premie i 1977 og Stenprisen i 1978.

No comments:

Post a Comment