Tuesday, May 1, 2018

Karl Johans gate 29-31

Oslo Museum, Fotograf: Ukjent

Hjørnegården, Karl Johans gate 31, ble oppført i 1841 for professor Christen Heiberg. Til dette engasjerte han arkitekten Johan Nebelong. Nabogården, Karl Johans gate 29, ble oppført noe senere, i 1847. Også her ble det hentet inn en arkitekt, tyskfødte Heinrich Schirmer. Gården ble opprinnelig oppført for megler Paul Winge, men fikk senere navnet Fuhrgården. 

Fasadene var staselige for sin tid. De var blant annet utstyrt med takoppbygg, eller attika, som skjuler taket. Inspirasjonen til dette ble muligens tatt fra slottet. Fuhr-gården hadde dessuten attika utført som balustrade, og frontoner hevet på konsoll over vinduene i annen etasje. Attikaene ble senere fjernet og Heiberg-gården ble påbygget en etasje. Begge var opprinnelig boliggårder.

Oslo Museum, fotograf: Olaf Martin Peder Væring (ca 1895)

Grand hotell ble etablert av Julius Fritzner i 1874. Hotelldriften begynte i Heiberg-gården og ble senere utvidet til Fuhr-Gården. Etter sigende skal mange av Fritzners samtidige ment at han gjorde en dårlig investering tatt i betraktning den lite sentrale beliggenheten. Ikke desto mindre, Grand ble snart et av byens mest ettertraktete hotell.

Begge de opprinnelige gårdene mistet attika og balustrade, noe som de hadde hatt da de var private boliggårder. Heiberg-gården ble påbygget en fjerde etasje og fikk et balkongparti på hjørnet.  Fuhr-gården ble værende i tre etasjer og ble dermed den laveste i fasaderekken etter at nabogården, Karl Johans gate 27, ble påbygget til fire etasjer.

Oslo Museum, Fotograf: Olaf Martin Peder Væring (1915)

De to opprinnelige gårdene ble revet og erstattet med et nybygg i 1911-1913. Nybygget ble tegnet av arkitekt Ole Sverre, i samarbeid med Arnstein Arneberg. Fasaden har en huggenstensfasade i hvit granitt med et karakteristisk tårn og koppertak. Stilmessig bærer fasaden preg av louis-seize og jugend. Første etasje ble utstyrt med store glassflater til bevertning og forretningsdrift. Moderniseringen foregikk i to etapper, med tomten, Karl Johans gate 29, bygget først. 

No comments:

Post a Comment