Thursday, December 29, 2016

Kirkegata 7

Oslo Museum - Fotograf: Ragnvald Væring. Dette bildet er antakelig fra 1914, og viser Kirkegata 7 like før den ble slukt av Sjøfartbyningens annet byggetrinn. I likhet med de fleste husene i kvadraturen var bindingsverket skjult bak puss eller forblending.

Denne hjørnegården ble oppført etter bybrannen i 1694, men i motsetning til naboene i Rådhusgata 13 og Kongens gate 6 er det ingen tegn på at den eldre yttermuren ble gjenbrukt. Gården ble dermed oppført under ett, med to etasjer i bindingsverk. Et tegn på at gården var yngre enn de øvrige i området fant man i gårdsplassen. Denne var omsluttet av svalganger på alle fire sider. Dette var vanlig å finne øst for Dronningens gate hvor nesten alle gårdene ble oppført etter bybrannen i 1708, men i det eldste bystrøket var svalganger kun tilbygget i ettertid eller helt fraværende. Brannen i 1694 ødela for øvrig 12-13 gårder, alle i det samme kvartalet. 

Hans Jacob Henning von Hesselberg er oppført som eier i 1780. Han skulle senere bli kommandant på Akershus festning, men denne stillingen fikk han først etter at Jacob Juel hadde blitt arrestert for underslag, og rømte til Sverige i 1784. Arrestlokalet hvor Juel satt befant seg over en port til festningsområdet som ble revet i 1825.

Oslo Museum - Fotograf: Johannes Holmsen (ca 1900). Takvinkelen er konstruert slik at den dekker over en åpen svalgang. Branngavlen i bakgrunnen er trolig Kirkegata 9, oppført i 1898.

No comments:

Post a Comment