Saturday, December 31, 2016

Kongens gate 1/Vaisenhuset

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1880 ant.)

Denne gården ble opprinnelig oppført i en etasje i 1638, men deler av bebyggelsen er datert til kort tid etter 1624. Byggherren var trelasthandler og byfogd Mads Haraldsøn. Den ble påbygget til to etasjer i 1640 og senere betydelig utvidet. I årene som fulgte ble det dannet tre hele fasader: mot Kongens gate, Revierstredet og Nedre Slottsgate. Mot Revierstredet er det plassert et karnapp mens inngangsportalen er mot Kongens gate.

Hovedfløyen er egentlig i rød tegl, mens deler av fasaden mot Revierstredet er av gråstein. Dette er ikke lenger synlig siden fasaden er slemmet. Stilmessig minner fasaden mer om 1700-tallet enn renessansen. Den har et valmtak og de opprinnelige trappegavlene og tårn er alle blitt fjernet. Disse endringene fant sannsynligvis sted i 1718 da gården ble istandsatt etter betydelige krigsskader påført under Carl XIIs beleiring i 1716.   

Gården har siden blitt ombygget i 1871, under ledelse av arkitekt Jacob Nordan, og i 1920, etter arbeid utført av arkitekt Arnstein Arneberg. Sistnevnte sto bak den nye inngangsportalen i nordisk nybarokk. Stallfløyen i en etasje mot Nedre Slottsgate fungerer nå som garasje. Ordet Waisenhus refererer til et barnehjem for foreldreløse. Christiania Opfostringshus ble etablert i 1778 og Kongens gate 1 ble da forært av Christian VII til dette formålet.

No comments:

Post a Comment