Thursday, December 29, 2016

Keysers gate 8/Enkekassen

Oslo Museum, fotograf: L. Bosse (1900)

Denne gården ble oppført etter tegninger av arkitekten Harald Bødtker mellom 1898 og 1900. Den ble bygget for Den norske Enkekasse og pensjonsordningene for Statens Tjenestemænd, og har ennå i dag kallenavnet Enkekassen.

Opprinnelig var den i tre etasjer med kuppel over hjørnepartiet. Denne var dessuten kronet med en fuglestatue. I 1955 ble det påbygget hele tre etasjer og to av disse er synlige fra gaten. I den nederste av de nye etasjene brukte man rødbrun tønsbergitt, den samme bekledingen som den eldre delen av fasaden. I prosessen ble takgesimesen fjernet. Dette arbeidet ble utført av arkitektkontoret Klingenberg og Klingenberg. 

Bødtkers fasade er i florentinsk renessansestil, en retning som gjerne inneholder flere middelalderske trekk i dekoren. Resultatet viste hvordan norsk sten kunne brukes som fasademateriale uten bruk av gips eller sement til overdreven artikulering. Man har unngått inntrykket av en flat fasade ved den grove bearbeidingen av stenblokkene. Disse kan beskrives som rustiserte eller kvaderblokker. En debatt om bruk av norsk sten i byfasader ble påbegynt i 1890, og kom til å prege flere fasader mot slutten av århundret og begynnelsen av det neste. 

Gården er i disse dager i ferd med å bli del av regjeringskvartalet. Byggetrinnet R6 knytter den sammen med Keysers gate 10 og Teatergata 9. De nye lokalene vil hovedsakelig bli tatt i bruk av Helse- og omsorgsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet. Arkitektene i forprosjektet for R6 var BA Arkitekter, mens det har vært Narud Stokke & Wiig som har vært arkitektene i gjennomføringsfasen. Keyser gate 8 ble for øvrig utsatt for brann i 2010.

1 comment:

  1. Korreksjon: BA Arkitekter var arkitekt for prosjektet, mens Narud Stokke Wiig var ansvarlig for gjennomføringsfasen.

    ReplyDelete