Wednesday, October 26, 2016

Youngstorget 9/Hotel Royal

Oslo Museum, fotograf: Ragnvald Væring (ca 1905-1910)

Hotell Royal ble oppført mellom 1872 og 1873. Bygningen var Jernbanetorgets nordlige avslutning, til 1945, da den ble totalrasert i en sabotasjeaksjon mot den tyske okkupasjonsmakten. Utførende arkitekt var Hermann Major Schirmer, sønn til Heinrich Schirmer. Den var en av de første i hovedstaden med hengende karnapp, noe Schirmer søkte dispensasjon om fra det gjeldende karnappforbudet for å implementere.

Bortsett fra karnappene var fasaden relativt konservativ for sin tid. Vinduene hadde som regel enkle omramninger og var enkeltstående. Belistningene til vinduene i tredje etasje hviler likevel på overdekningene i etasjen under. I midtaksen var vinduene dessuten parstilte og hadde en felles fronton i tredje etasje. Denne midtaksen var videre svakt fremrykket og kronet med et attikaoppbygg. I begge hjørnepartiene var det plassert hengende karnapp. Her var vinduene smalere, rundbuete, og separert ved kolonetter. I første etasje var vindusflatene tilpasset kommersielt bruk, men ikke i hele etasjens lengde.

Bygningen ble senere tatt over som NSB kontorbygning, og skriften Statbanernes Kontorer prydet attikaoppbygget. En ny hotellbygning ble oppført etter krigen og går nå under navnet Clarion Hotel Royal Christiania. Hotellet er drevet av Choice Hotels, men eies av Vital forsikring.

No comments:

Post a Comment