Saturday, October 29, 2016

Karl Johans gate 1

Universitetsbiblioteket i Bergen - Fotograf: Knud Knudsen (1873-75). De øvrige adressene i bildet er Store Strandgate 6 og 17, og Karl Johans gate 2.

Før 1854 lå det et helt kvartal mellom Store og Lille Strandgate, Østre gate og den nå forsvunne Vognmannsgata. Dagens tilsvarende gatenavn er Fred Olsens gate, Strandgata og Karl Johans gate, mens Vognmannsgata gikk diagonalt fra cirka dagens Europarådets Plass til Lilletorvet. I kvartalet etablerte kommunen et sykehus i 1807, og mesteparten av kvartalet besto av lave hus i bindingsverk med gårdsplass.  I 1854 ble riktignok hele kvartalet fjernet i forbindelse med opprettelsen av jernbanegården, og sykehuset ble flyttet til Rådhusgata 19.

Dermed endte hjørnet av Store Strandgate og Østre gate ut mot et åpent torv. En ny murgård ble oppført i tre etasjer, omtrent samtidig med at kvartalet ble ryddet. Denne var opprinnelig i tre etasjer og ble oppført for papirhandler og bokbinder H. Clausen. Den fjerde etasjen ble påbygget på 1860-tallet. 
Denne påbygde etasjen var lav, med små vinduer, og utstyrt med pilastre. Over gesimsen ble det oppført en attika. Ellers hadde fasaden et regelmessig klassisk utstyr med dobbelstilte vinduer i ytteraksene, og rundbuer i første og tredje etasje. Da Østre gate ble innlemmet i Karl Johans gate i 1860, fikk gården adressen Karl Johans gate 1. Gården ble senere brukt som lokaler for H. Knutsens hotell. 

Den gamle murgården ble revet i 1917 som en del av en oppgradering av Jernbanetorget. Arbeidet ble utført på vegne av Det Forenede Dampskipsselskap (DFDS) og ble fullført i 1919. Arkitekten var Magnus Poulsson som seiret i konkurranse over Ingvar Hjorth og Einar Engelstad. Fasaden er i slemmet tegl mens arkitektoniske detaljer er lys larvikitt.  Poulssen ble belønnet med A. C. Houens Fond for god arkitektur i 1925. Nybygget er oppført etter nye tomtelinjer med utvidelse gitt til Karl Johans gate, men tilsvarende grep ble aldri fullført i Karl Johans gate 3 eller Skippergata 36, dette til tross for at Karl Johans gate 3 ble ombygget så sent som i 1913-14.

Norsk Folkemuseum, Fotograf: O. Væring (1918)

No comments:

Post a Comment