Sunday, October 23, 2016

Henrik Ibsens gate 4/Glitnegården

Oslo Museum, fotograf: Anders Beer Wilse (1904)

Henrik Ibsens gate 4, også kjent som Glitnegården, er fra 1894 og ble opprinnelig oppført etter tegninger av arkitekt Harald Olsen. Her har det vært en rekke fasadeendringer og gården har også blitt påbygget.

Det finnes litt ulik informasjon på nett om når endringene ble gjort. Arc! Arkitekturhistorie forteller at påbygging ble gjennomført i 1912 etter tegninger av Erling Nielsen men det stemmer ikke helt overens med bilder på Oslobilder.no. Der finner vi blant annet et bilde datert 1925 som viser det gamle taket brannskadet men uten tegn til påbygg. Oslobilder.no har også en en akvarell av den nye fasaden datert 1926 og tilskrevet Einar Smith og E. Smith Berentsen. Jeg har siden funnet mer utdypende informasjon på oslogeeks instagramside. Der bekreftes det at gården ble påbygget etter en brann som oppstod den niende mai 1926 og at den stod igjen klar til bruk 17 oktober 1927 etter tegninger av nettopp Einar Smith og Edgar Smith Berentsen.

Men det er tydelig fra akvarellen og et senere bilde datert ca 1930 at dekoren i fasaden ikke ble endret i annen til fjerde etasje under denne ombyggingen. Det eldste bildet jeg har funnet av disse senere endringene er datert 1937 og den nye fasaden var ihvertfall ferdig innen 1947. Dette er mer eller mindre slik det ser ut nå.

Den opprinnelige fasaden er vel best beskrevet som barokk, med en langt rikere dekor enn de senere ombygningene. Mest påfallende er tårnkuppelen med sine overdådige vindusomraminger. Ellers kan nevnes halvsøylene rundt hjørnevinduene, frontoner over vinduene i annen etasje og utsmykning av inngangen i Kronprinsens gate. En ny inngang mot Drammensveien kom før brannen i 1926 men var ikke opprinnelig og var kanskje den utført av Erling Nielsen i 1912.

No comments:

Post a Comment