Sunday, October 23, 2016

Holbergs Plass 1

Oslo Museum, fotograf: Olaf Martin Peder Væring (1916 ant.), Finn.no gatebilder

I 1862 døde Oberst Peter Michael Vosgraff og de første stegene i byutviklingen av den tidligere løkkeeiendommen Vendom, eller Vosgraffs løkke, kunne dermed begynne. I utgangspunktet hadde kommunen planlagt tre gater som skulle møte i en litt klønete knute. Forslaget om plassdannelse kom fra Vosgraffs enke som fremdeles satt med eiendommen. Hun var visstnok spesielt interessert i litteratur og etter sigende var det hun som kom opp med navnet Holbergs plass. Dette ble vedtatt i 1864, sammen med navnene på Holbergs gate og Tullins gate. Edvard Storms gate fikk sitt navn to år senere.  Welhavens gate dukket ikke opp i reguleringsplanene før senere.

Opprinnelsen til navnet Vendom er ikke kjent, men det er mulig løkken ble døpt på folkemunne fordi det var et naturlig sted å vende om på spaserturer fra byen. Vosgraff kjøpte løkken i 1825.

Holbergs plass 1 har alltid vært plassens mest prominente fasade og ligger også omtrent der hvor det gamle løkkehuset befant seg. Vosgrafs enke ble boende i huset til 1878, og det ble ikke revet før 1890.  

Den nye bygningen slik den fremsto like etter århundreskiftet var likevel ganske annerledes en det vi ser i dag. Istedenfor den stramme klassiske fasaden var gården opprinnelig i fire etasjer. Hovedaksen var kronet med et gavloppbygg i to trinn med en liten buet fronton og kronesten øverst. Loggiaen dekket to etasjer og ikke tre slik den senere ble ombygget. Øverst var det muligens en balkong. Gården har fremdeles bratt tak men dette er nå langt mindre synlig. Det mest i øyenfallende trekket ved ombyggingen er den brede tempelgavlen som ble introdusert.

Her finner man i dag Rica Holberg Hotell. Gården har lenge blitt brukt til vertskap, tidligere navn inkluderer Hospits Holberg, Fru Müllers pensjonat, og Forbundshospitset/Forbundshotellet.

No comments:

Post a Comment