Saturday, June 4, 2016

Grensen 19/Grensegården

Oslo museum - Fotograf: Severin W. Petersen (ca 1900)

Grensen 19 ble tegnet i 1897 av arkitekt Hagbarth Martin Schytte-Berg på vegne av urgrosserer Hjalmar Frithjof Neslein. Samme arkitekt ble valgt da Neslein skulle gjenoppføre nabogården Grensen 17 etter en brannulykke i 1899.

Stiluttrykket er nybarokk med antydninger til jugendstil, og fasaden har likhetstrekk med arkitektens samtidige arbeider i Øvre Slottsgate. Vi finner blant annet det samme jugendaktige rutenettet med sammenhengende vindusomramninger og gesimser som i Øvre Slottsgate 5. Dekoren er derimot noe rikere og minner mer om Øvre Slottsgate 4. I tredje og fjerde etasje var brystningsfelt og frontoner dekorert, trolig i stukk, men dette er kun bevart i det hengende karnappet på hjørnet. (Merk: Etter å ha sett nøyere på bildet i høyere resolusjon er det nå tydelig at disse feltene aldri ble dekorert. Teksturen i bildet over viser egentlig en naken murflate). Små kvadratiske hull gjenstår og er en mulig indikasjon på stukkdekor opprinnelig var planlagt. En lignende dekor kronet opprinnelig gavlen men gavlen er delvis kappet av og dekor og værhane er borte. I likhet med Øvre Slottsgate 4 er Grensen 19 dekorert med smijernsankre.

Blant øvrige endringer i fasaden er det også tydelig at vinduet i gavlen er blitt erstattet med to partstilte vinduer. Samtidig er vinduene i første etasje delvis dekket under reklameskilt og denne etasjen fremstår dermed som lavere. Feltet som opprinnelig ble brukt til dette formålet fremstår nå som tomme brystninger til vinduene i annen etasje.  Alle vinduene er skiftet ut slik at det ikke er spor igjen etter de opprinnelige tresprossene. I fasaden mot Grensen er flere av pilarene (forblendet med granitt) dessuten blitt kuttet av og når ikke lenger ned til første etasje. Taket er skiftet ut men man har gjort et brukbart forsøk på å kopiere frontonen i takarkene. 

Gården eies av NLM Eiendom via aksjeselskapet Grensen 19 AS. NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband)  tok over eiendommen i 1917 gjennom et selskap som het Misjonsvenner, senere omdøpt til Forbundsheimen. NLM etablerte også Norrøna Hotell og kafé i 1939-41, og fra 1997 var det hotellet som driftet eiendommen. Norrøna Hotell ble i 1998 knyttet til Golden Tulip Rainbow Hotels (Thon-gruppen) og het Rainbow Norrøna Hotell før P-hotels tok over lokalene i 2005.

Mulig restaureringstiltak inkluderer å flytte reklamefeltet opp til den opprinnelige posisjonen slik at den nederste etasjen får mer lys og luft. Sette inn nye tresprosser kan også bidra til å føre tilbake noe av den tapte glansen.  Lenger opp i etasjen er det først og fremst i gavlen at det er rom for å bringe tilbake gammel stukkornamentikk.



No comments:

Post a Comment