Saturday, June 4, 2016

Grensen 17/Norske Folkgården

Oslo Museum, fotograf: Anders Beer Wilse (ca 1930)

Norske Folk-gården ble oppført i 1891 ved arkitekt Christian Reuter. I 1899 ble den herjet av brann og ble senere gjenoppbygget i 1900 ved arkitekt Hagbart Schytte-Berg. Gården ble kraftig ombygget i 1957 og 1970, sistnevnte etter tegninger av arkitekt Per-Johan Eriksen, Bengt Espen Knutsen og P.A.M. Mellbye. I den forbindelse ble første etasje bygget ut med trappenedgang til Stortinget T-banestasjon.

Fasaden er etter Schytte-Bergs gjenbygning i finhuggen klebersten. Den følger en typisk forretningspalass-modell med store glassflater i de to nederste etasjene, hjørnetårn og gavloppbygg. De tre øvrige etasjene har et mer lukket preg og har snirkeldetaljer i brystningspaneler under vinduene. 

Over gesimsen har hjørnetårnet forsvunnet fullstendig og er erstattet med en moderne løkformet variant. Takoppbygget har to etasjer der det opprinnelige kun hadde én loftsetasje.  Det opprinnelige tårnet var flankert med to gavler, med mindre gavler plassert symmetrisk langs fasadene mot Grensen og Akersgata. Det eneste gjenværende tegn på denne symmetrien kan så vidt skimtes i fremspring i fasaden og balkonger. Det er fristende å sammenligne med Groschgården (Karl Johans gate 45), som følger et lignende format. Sammenligningen er langt mindre iøyenfallende med gårdens nåværende utseende.

No comments:

Post a Comment